10 Січень 2020
Останні дослідження жирних кислот омега-3 ставлять під сумнів користь цієї речовини. Поки тисячі експертів наполягали на необхідності вживання риб’ячого жиру, інші дослідники доводили, що переваги досить сумнівні. Та навіть більше – переоцінені.
Але ліпше об’єктивно віднестися до риб’ячого жиру і споживати його відповідально.
«В погоні за сенсаціями ЗМІ швидко підхопили нові факти, – попереджає Браян Сент Пєр, фітнес-тренер та дієтолог в Precision Nutrition.- Але, на жаль, більшість людей не бачать цілісної картини. Дійсно, досліди показали, що риб’ячий жир малоефективний для людей з прогресуючими серцево-судинними захворюваннями. Проте, більшість вчених все ж наголошують на користі омеги-3 та риб’ячого жиру для здоров’я очей, мозку, суглобів, серцево-судинної та нервової систем. Ця речовина підвищує імунний опір організму, нормалізує тиск у людей з гіпертензією та знижує ризик виникнення депресії».
Ще одне недавнє дослідження показує, що омега-3 може, навіть, поліпшити сон. Тож не дивно, що Сен-П’єр, як і багато дієтологів, є прихильником споживання найбільш корисних омега-3, які містяться в жирній рибі: EPA (ейкозапентаєнова кислота) і ДГA (докозагексаєнова кислота); а в деяких випадках, АЛК (альфа-ліноленова кислота), знайдена в льоні.
“Наш організм здатний виробляти певну кількість ЕРА та ДГА з альфа-ліноленової кислоти. Проте для цього необхідне відповідне харчування: органічна яловичина та яйця”, – розповідає Хейлі Помрой, автор дієти на основі швидкого метаболізму.
Сент Пєр порівнює омегу-3 з креатином. Наш організм виробляє його достатньо для виживання, проте відповідні його добавки в їжу, покращують результати у спортсменів, допомагають тримати себе у формі.
Обидва дієтологи радять урізноманітнити свій раціон диким лососем, макрелю, сардинами, оселедцем, або довгоперим тунцем, хоча б 2-3 рази на тиждень.
Пропонуємо гайд по вживанню цієї речовини:
Скільки ?
“Я пропоную 1-2 грами загальної ЕПК і ДГК з риб’ячого жиру. Для більшості хороших добавок 1-2 таблетки, зазвичай, буде достатньо. Це помірний варіант, тому що частину омеги-3 ви отримуєте зі свого щоденного раціону, з яєць, риби, чи насіння льону. В іншому випадку ваше загальне споживання буде небагато вище потрібного”- наголошує Сент П’єр.
Що шукати?
Вам потрібна пляшка, на якій чітко сказано, що це висококонцентрований, дистильований і молекулярно очищений риб’ячий жир без важких металів. На етикетці, також, повинні вказати кількість ЕПК і ДГК.
Коли варто додавати льон?
“Риб’ячий жир корисний як для жінок так і для чоловіків, проте, іноді, жінки, особливо з гормональним дисбалансом або запаленнями, додатково вживають олію льону,- говорить Помрой. – В певній мірі омега рослинного походження збалансовує статеві гормони у жінок. Саме тому, я раджу додавати у їжу 2-3 гр. олії льону”.
Які умови зберігання?
Риб’ячий жир є поліненасиченою кислотою. Це найменш стабільний тип жиру і найбільш схильний до окислення, навіть від відкриття і закриття пляшки. Краще купуйте невелику пляшку з датою закінчення терміну, а потім зберігайте його в морозильній камері. Лляну олія можна зберігати в холодильнику.
Коли варто проконсультуватися з лікарем?
Риб’ячий жир розріджує кров, тож, якщо ви приймаєте інші медикаменти, варто проконсультуватися з лікарем щодо сумісності цих препаратів з омегою-3.
Слідкуйте за нами в Instagram - @livinghealthua