10 Січень 2020
Багато продуктів користуються популярністю через потужну рекламу, але часто ми забуваємо про звичайні продукти, які багаті на поживні речовини. Дієтологи дослідили декілька продуктів, про поживність яких ми забули.
В опублікованих дослідженнях, нут є висококалорійним продуктом, який природно зменшує почуття голоду. Нут також допомагає процесу травлення і є багатим на поживні речовини, такі як: складні вуглеводи, клітковина, білки, вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Він не містять глютену, гіпоалергенний, рослинного походження, доступний і універсальний.
«Пюре нуту(так званий хумус) може замінити яйця на сніданок або його також можна приготувати у вигляді пирога. Цілий нут можна додавати в салати, підсмажений вживати в якості перекусу. Нут можна додавати навіть в десерти!», –
Синтія Сасс, професіональний дієтолог і автор книги «Схудни зараз» радить додавати муку нуту в печиво та шоколадні трюфеля.
2. Цибуля
Цей неприглядний, на перший погляд продукт, сильно недооцінюється. Більшість людей не усвідомлює, що при додаванні цибулі до своїх улюблених страв: супів, запіканок чи гарнірів, ви заміняєте добову норму овочів. Цибуля багата не тільки на клітковину, мінерали, вітаміни С і В6, але також на сульфур та поліфеноли, які допомагають зміцнити ваше здоров’я.
«Смажену на оливковому маслі цибулю можна додавати в супи, рагу, салати, бутерброди, піцу, пасту та інш. Цибуля надає стравам особливий запах та витончений карамельний присмак»,- пише Шарон Палмер, дієтолог та автор книги « Дієта : сила рослин для життя»
3. Грецькі горіхи
« Мигдаль, арахіс та горіхи кеш’ю широко використовуються в більшості горіхових сумішах, в той час як грецькі горіхи залишаються поза увагою виробників. Грецькі горіхи багаті на омегу-3, клітковину, антиоксиданти та інші поживні речовини. Вони також зменшують ризик захворювання на діабет і рак, адже зменшують рівень холестерину в крові. Цей горіх повинен бути включеним в повсякденне харчування американців», – стверджує Джім Вайт, дієтолог та практикуючий фізіолог, власник «Джім Вайт фітнес» та « Студії харчування»
4. Картопля
« Нема нічого дешевшого та кориснішого для кров’яного тиску ніж картопля. Одна картоплина коштую менше 30 копійок, але містить в собі 650 мг калію, що знижую кров’яний тиск. Оскільки у більшості людей недостача цього елементу, картопля – це дешевий спосіб боротьби з високим тиском. Маленька печена картоплина містить лише 113 калорій, а тому не вірте міфу про те, що від картоплі гладшають. Пюре можна доповнити овочами, сиром чи грецьким йогуртом виходить низькокалорійна, недорога їжа», – радить Джоан Сейлг Блейк, дієтолог та професор Бостонського університету.
5. Полуниця
« Більшість людей навіть не здогадуються про поживність полуниці. Порція ( близько 8 ягідок) містить в собі більше вітаміну С ніж в апельсині, і величезну кількість калію( близько 220 мг). Крім того, полуниця низькокалорійна: містить близько 7 гр. фруктози та 3 гр. рослинної клітковини», – наголошує Мітці Дулан, дієтолог професійної бейсбольної команди «Kansas City Royals» та автор книги « Дієта: як бути струнким».
6. Паста
« Паста може бути потужним джерелом клітковини, в залежності від виробника. Крім того, діти люблять таку страву. Паста недорога, універсальна і її легко приготувати. Разом з нею легко засвоюються інші корисні речовини, залежно від того, з чим її вживати», – Феліція Д. Столер, дієтолог та автор книги « Як залишатись стрункою, якщо ти схильний до ожиріння».
7. Консервована квасоля
« Консервована квасоля має погану репутацію, проте насправді, консерви без солі містять багато поживних речовин і зовсім не шкідливі для здоров’я. Консервована квасоля для мене найдешевший та найпотужніший ресурс білків. Я завжди зберігаю декілька банок, на випадок, коли буде необхідно швидко підкріпитися. Розігрійте квасолю, перемішайте її з ½ чашки кінви або фарро (різновиди зернових), додайте трохи овочей, приготовлених на пару, крапельку оливкової олії і спеції – і порція готова», – ділиться досвідом Аліса Рамзей, дієтолог та вчена Академії харчування та дієтології в Нью-Йорку.
8. Апельсиновий сік
«Апельсиновий сік містить багато фруктози та життєво необхідних поживних речовин. Один стакан соку є джерелом вітаміну С, фолієвої кислоти та тіаміну,і що дуже важливо не містить натрію. Недавні дослідження підтвердили, що вживання апельсинового соку сприяє швидкому засвоєнню корисних речовин, покращує травлення у дітей та дорослих, сприяє підтриманню оптимальної ваги. Хоча сучасні дієти базуються на вживанні продуктів, багатих на клітковину, які здатні забезпечити добову норму поживних речовин, трохи апельсинового фрешу додасть різноманіття в вашу дієту».
Слідкуйте за нами в Instagram - @livinghealthua