11 Январь 2020

Ентеральне харчування

Для нормального одужання та функціонування організму необхідне поживне харчування. Але в деяких випадках пацієнти не можуть харчуватися самостійно. На сьогоднішній день все більше лікарів рекомендують своїм пацієнтам ентеральне харчування.

Саме в таких випадках незамінними стають ендотрахіальні трубки та катетори для годування.

Ентеральне харчування призначається, якщо:

  • Пацієнт в силу свого стану не може приймати їжу;
  • Хворому не можна їсти їжу - це стан гострого панкреатиту або кровотечі в шлунково-кишковому тракті;
  • Хвора людина відмовляється від їжі, через депресію, анорексію, тощо;
  • Харчування не відповідає потребам, це трапляється при травмах, катаболізмі, опіках, тяжких інфекціях;

Це різновид терапії пацієнта, за якого їжа надходить через зонд або спеціальну систему. Найчастіше, для такого харчування використовуються поживні суміші. Ентеральні живильні суміші на відміну від  засобів допоміжної нутритивной підтримки повністю збалансовані за складом. Наявність спеціалізованих сумішей дозволяє не тільки забезпечувати організм хворого поживними речовинами і енергією, але й за рахунок збагачення спеціальними фармаконутріентами і дотриманням певних пропорцій поживних речовин здійснювати спрямовану корекцію порушень, викликаних хворобою або фармакотерапією захворювання,тобто ентеральне харчування можна вважати додатковим лікувальним фактором.

До переваг ентерального харчування можна віднести наступні:

  • Фізіологічність:  харчування потрапляє  безпосередньо в органи травлення і тому легко засвоюється;
  • Низька вартість харчування: для застосування такого методу не потрібно занадто багато витрат;
  • Нескладне у використанні:  немає вимог підвищеної стерильності;
  • Не викликає серйозних ускладнень: зонд вводиться без особливих проблем, тому немає ймовірності розвитку і виникнення небезпечних для життя пацієнта ускладнень;
  • Забезпечує організм людини всіма необхідними речовинами за рахунок підбору оптимальних для людини сумішей;
  • Допомагає запобігти виникненню атрофічних явищ в шлунково-кишковому тракті;

Існує декілька різновидів ентерального харчування:

  • стандартні ентеральні суміші, які повністю забезпечують добову потребу організму в основних поживних речовинах, енергії, мінералах, вітамінах та мікроелементах;
  • центеральне харчування для людей з обмеженою переносимістю глюкози і цукровим діабетом;
  • суміші для людей з хронічними захворюваннями нирок і гострою нирковою недостатністю, в тому числі для тих, які отримують діалізну терапію (гемодіаліз, перитонеальний діаліз);

За консультацією щодо індивідуального підбору суміші слід звернутися до лікаря.

Вибір суміші  залежить від декількох факторів:

  • Якісне харчування для післяопераційних хворих повинне мати  енергетичну цінність не менше, ніж 1 ккал / мл.
  • У складі суміші має бути відсутня лактоза і глютеін;
  • Щоб уникнути проблем із засвоєнням харчування, воно повинно бути нев`язким;
  • Якісна суміш не повинна викликати зайву моторику кишківника;
  • Необхідно, щоб на упаковці були відомості про виробника та наявність генетичної модифікації білків.