10 Январь 2020
Ви здатні противитись спокусі, яку дарує філіжанка ароматної до нестями кави?
Американці п’ють багато кави. Більше, ніж 60 % загальної кількості випитої ними рідини за день складає кава. Останнім часом, все частіше говорять, що цей напій має багато переваг: попереджає серцево- судинні хвороби, діабет 2 типу, хворобу Альцгеймера … Але є, також, дані , що кава веде до проблем зі шлунком, підвищує ризик серцевих захворювань та спричиняє викидні у вагітних жінок. То що ж правда? Корисна чи шкідлива кава для організму? Виявилось, що це залежить від кількості випитого та частоти вживання цього напою, а, також, від індивідуальних показників здоров’я.
Вперше в цьому році, Консультативний комітет дієтичних рекомендацій, радить здоровим людям регулярно пити помірну кількість кави. «Кофеїн довго вважали шкідливим для здоров’я, але нещодавні дослідження довели його корисність»,- стверджує Синтія Сасс, професіональний дієтолог з Нью -Йорку і автор книги «Схудни зараз».
«Помірним вважається вживання 3 – 5 чашок кави, але не більше, ніж 400 мл кофеїну на день. Зверніть увагу, що 5 чашок кави може містити від 375 мг до 1300 мг кофеїну, тому важливо знати вміст кофеїну в каві, яку ви вживаєте. Зазвичай, 235 мл кави містить 75 – 150 мг кофеїну, 355 мл – 260 мг. А от, 235 мл кави без кофеїну, виявляється, містить 12 мг цієї речовини. Якщо ви хочете отримати від кави користь, а не тільки заряд енергії, намагайтеся пити її регулярно в один і той самий час. Для дорослої людини постійне вживання цього напою є запорукою здоров’я та енергійності».
Сучасні наукові дослідження показують, що у кави є плюси та мінуси, про які варто знати перед тим як її вживати.
Плюс перший: кава подовжує життя.
Кофеїн не єдиний елемент в каві, що корисний для здоров’я. Також, цей напій багатий на фенольні сполуки, антиоксиданти, що попереджують виникнення раку печінки та товстої кишки, серцево-судинні захворювання та діабет 2 типу. Дослідження показали, що вживання кави впливає на зниження ризику хвороби Паркінсона. Саме тому, ліки на основі кофеїну розробляються для лікування різних стадій цієї хвороби. Кава без кофеїну менш ефективна, але вона містить всі інші корисні речовини, що позитивно впливають на стан здоров’я людини.
Згідно з даними досліджень, опублікованих в Британському журналі харчування, вживання 1 – 2 чашок кави в день знижують ризик смерті на 8%, і навіть кава без кофеїну збільшує термін життя.
Плюс другий : кава покращує пам’ять.
Згідно з науковими дослідженнями Універсітету Джона Хопкінса, кава має більше переваг, ніж можна було уявити. Виявилось, що кофеїн покращує пам’ять після вживання напою на 24 години.
Спочатку вчені показали групі людей малюнки, а потім одним дали 200 мг кофеїну, а іншим – ні. Наступного дня тим людям, які вживали кофеїн, було набагато легше згадати показані зображення. Теоретично, цей ефект можна зробити постійним, якщо вживати каву регулярно. Крім того, це може знизити ризик інших психічних розладів та хвороби Альцгеймера.
Мінус перший: кава збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
Для деяких людей кава знижує ризик виникнення проблем з серцем, для інших, навпаки – збільшує. «В людському геномі існує розповсюджена мутація, яка сповільнює засвоєння кофеїну організмом. Для тих, у кого є цей ген, кофеїн має зворотну дію і може привести до серцевих нападів», – пояснює Сасс. Цей ген має вигляд CY1A2, і саме він затримує кофеїн в крові людини. Чим довше кофеїн знаходиться в організмі, тим більшу шкоду спричиняє. Зверніться до лікаря, якщо хочете перевірити у себе наявність цього гену.
В будь-якому разі, надмірне вживання кави збільшує швидкість серцебиття, може викликати безсоння та багато інших симптомів. Якщо ви маєте високий тиск, то краще вживати каву без кофеїну.
Незалежно від того, що ви вирішите, пам’ятайте, що кава підходить не кожному. Важливо знати свій організм. Деякі люди можуть випити чашечку міцної кави і через 30 хв. заснути, а у їнших, навіть помірна кількість кави викликає кишкові розлади, тривогу, роздратування, безсоння та головні болі.
Мінус другий: кава провокує викидні.
Загальна порада для вагітних жінок : обмежтесь 200 мг кофеїну на день. Вживання більшої кількості кави може збільшити ризик викидня, привести до народження мертвої дитини, дитини з низькою вагою або народження раніше терміну. Звичайно, якщо ви вагітна, краще попередньо порадитись з лікарем, щодо своїх індивідуальних особливостей.
Отже, при всіх перевагах кави, вона може нанести шкоду вашому організму. Важливо задуматись, чому ви п’єте її. «Погано, якщо ви вживаєте каву для того, щоб бути бадьорим і довго не спати. Так ви тільки маскуєте втому. Окрім того, вживання надмірної кількості кави спричиняє розлади травлення. В усьому треба знати міру», – наголошує Сасс.
То ж, беручи до рук філіжанку запашної кави, насолодіться неймовірним смаком та ароматом! І нехай цей чудовий напій вами буде випито лише на здоров’я!
Слідкуйте за нами в Instagram - @livinghealthua